Langzaam naar de Lofoten

Afgelopen jaren waren we in IJsland, op de Faeröer eilanden en in Schotland. Ruige landschappen, woeste bergen (sommigen zouden het heuvels noemen) en onbestendige weersomstandigheden. Ik houd van dit soort landschappen waar de beschaving nauwelijk te zien is en waar je je nog alleen kunt wanen.

Noorwegen is altijd al een van mijn favorieten geweest en bovenaan mijn lijst van Noorse landschappen staan de Lofoten. Dit is een eilandengroep ver in het noorden. Tegenwoordig erg populair en het wordt steeds drukker daar. Daarom leek het ons tijd om eens te onderzoeken hoe druk het daar dan wel niet is. Half mei stappen we in de bus en rijden we naar Hirtshals. Daar nemen we de boot naar Kristiansand.

Vanuit het zuidpuntje van Noorwegen is de route naar de Lofoten toe iets meer dan 2200 kilometer. Maar het rijden door Noorwegen is ook al een reisdoel op zich. We bezoeken de grotere steden zoals Stavanger, Bergen en Trondheim. En meer naar het noorden heb ik zoveel mogelijk de kustroutes aangehouden. Onder andere doen we Atlantic Ocean Road en de Kystrikvejen coastal road. Over de route naar de Lofoten denk ik ongeveer drie weken te doen.

Afbeelding Lofoten

De Lofoten zijn op zich niet zo groot en veel van de dingen die we willen zien liggen dicht bij elkaar. Ik hoop dan ook veel op de fiets te kunnen doen. Daarnaast heb ik een boekje met 50 wandelingen op de Lofoten aangeschaft. Die zullen we wel niet allemaal doen maar ik hoop toch nog in de dubbele cijfers te komen. Voor de Lofoten heb ik twee weken uitgetrokken.

Daarna moeten we dat hele stuk ook weer terug naar huis. Nu is het erg aanlokkelijk om ook weer via Noorwegen naar beneden te rijden. Toch hebben we voor wat anders gekozen en gaan via Zweden terug. Zo ver in het noorden zijn niet heel veel wegen dus we doen het eerste stuk van 900 kilometer toch nog via Noorwegen.

Ter hoogte van de Wildernisroute steken we door naar Zweden. Van die Wildernisroute doen we een deel en gaan dan naar de oostkust. Via die kant gaan we zuidwaarts. In Zweden heb ik minder bezienswaardigheden opgezocht. Tegen die tijd ga ik nog wel op zoek en we laten ons meer leiden door wat we tegenkomen. Zweden is veel bos en meren en minder spectaculaire landschappen. We hopen wat te kunnen wandelen en fietsen. Omdat ik graag nog wat van Dalarna mee wil krijgen, gaan we op een gegeven moment weer het binnenland in. En daarna richting Stockholm, een van de hoofdsteden waar ik nog niet geweest ben.

Vanuit Stockholm gaan we verder naar het zuiden  via het binnenland. We willen sowieso nog in Pippi-Langkousland (Smaland) kijken. Uiteindelijk eindigen we dan aan de zuidkust van Zweden. We hebben er dan weer een dikke 2000 kilometer opzitten.

Hier hebben we twee opties. Onze voorkeur is om de boot naar Bornholm te nemen. Mevr. van der Veeke heeft daar een hoop voetstappen liggen. Die wil ze graag terug. Ook heeft ze daar veel herinneringen gemaakt. Ze wil kijken wat daar nog van over is. Dit betekent dat we hier een aantal dagen besteden. De bootreis hier naartoe en er vandaan kan ik pas op het laatst boeken want we willen niet vastzitten aan een datum. Als dat niet lukt dan gaat plan B in werking. Hierbij gaan óf over naar Denemarken (via ferry’s of bruggen) en dan naar huis. Óf we nemen een ferry naar noord-Duitsland en rijden dan naar huis. Al met al hopen we een maand of twee onderweg te zijn.

Geen lange fietsreis dit jaar? Waarschijnlijk niet want als we terug zijn dan moet er weer wad gelopen worden (ik ben gids) en hulp verleend worden bij evenementen (ik ben ook Rode Kruis hulpverlener). Misschien, als het weer erg mooi wordt, gaan we nog een of twee weken in Nederland fietsen. Daar hebben we nog geen concrete plannen voor maar we zij altijd in voor een fietstochtje.

12 gedachten over “Langzaam naar de Lofoten

  1. Janny Kabel zegt:

    Lofoten prachtig als reisdoel Wij hebben het gefietst op onze tocht naar de Noordkaap. Alvast een mooie tocht en vakantie gewenst Groetjes Janny

  2. Chantal zegt:

    Ongelooflijke afstand. Ben heel benieuwd naar jullie ervaring. Vorige zomer niet verder gereden dan Trondheim in 3,5 weken vakantie (route door Denemarken 2dgn)

Leuk als je reageert