Vrijdag 4 mei 2012 – Holle wegen

Echt - Maastricht

dag 1  dag 2  dag 3  dag 4  dag 5  dag 6  dag 7  dag 8 


Het is voor de verandering stralend weer vandaag. Na een goed ontbijt en een lekkere koffie stappen we op de fiets voor de laatste dag. We moeten eerst Echt weer helemaal door voor we op de route aan kunnen sluiten. Voor mijn idee is het een makkie vandaag maar schijn bedriegt.
Het is vandaag ook een cache dag. Voor tien uur hebben we er al twee gedaan. De tweede ligt bij een Maria beeld en omdat het zo warm is, verruil ik in haar aangezicht mijn lange broek voor een driekwart broek. Vergis ik me of beweegt ze haar hand voor de ogen? Daarnaast doen we nog een nano (die is miniscuul, zie foto) en een earth-cache. Daar moet je een vraag beantwoorden en een foto insturen.
Gisteren zijn we in Limburg gekomen. Volgens onze telling de negende provincie. Toch heet het boekje de tien provinciën route. Wat is dan die tiende? Als we het boekje erop naslaan blijkt dat de schrijver ook de provincie Flevoland meetelt. Volgens ons zijn we er niet geweest. Thuis nog maar eens goed nakijken. Wel zijn we in drie landen geweest. Nederland, België, en vandaag ook een stukje in Duitsland.
Limburg kennen we van een paar dingen. De huizen hebben hier luiken voor de ramen. Zondag is een familiedag. En ze kennen het fenomeen 'holle wegen'. Wat? Holle wegen zijn ontstaan door de afvoer van regenwater van de heuvels. Veel van deze, min of meer beekjes, worden ook als weg ingezet, al dan niet geasfalteerd. De meeste zijn nog gewoon met een bodembedekking van aarde en bij regen spekglad. Wij hebben gelukkig een droge dag uitgezocht maar ook dan is het geen feest om ze te berijden. Of het is klimmen of het is stuiteren naar beneden. Klimmen moet er nog genoeg gedaan worden vandaag en dat is een van de tegenvallers. We rekenden op een gemakkelijke dag maar er worden nog heel wat hoogtemeters gemaakt vandaag.
Een ander thema vandaag is religie. Zo langzamerhand kom je op elke straathoek óf Jezus óf Maria tegen. De eerste hangt meestal wat ongemakkelijk aan zijn kruis. En Maria is vaak opgesloten achter hekwerken. Of dat is omdat ze anders weg zou lopen (ik verzin dit niet, dat is gebeurd met de Maria van de heilige eik van Beast) of dat onverlaten haar aanwezigheid zo op prijs stellen dat ze haar asiel aanbieden, is me niet duidelijk. Ook zijn de kerken niet te missen hier. Enorme bouwwerken in elk dorpje.
Via vakwerk huizen en spekstenen muren (daar wordt de dure baksteen afgewisseld met goedkope kalksteen) en vele klimmetjes komen we in Withuis, het einddoel van deze week. We hebben er 660 kilometer op zitten. Een high-five is op zijn plaats.
Via Eijsden fietsen we terug naar Maastricht. Daar blijven we plakken op een terras in de zon. We proosten met een Grimbergen dubbel en een witte wijn op een prachtige week. Als je naar het weerbericht had geluisterd, dan was je thuis gebleven. Wij waren hier doof voor en een mooie tocht is het resultaat. Nu we toch op een terras zitten, besluiten we ook maar een maaltijdsalade te gebruiken. Een lekkere afwisseling op de patat.

Het boeken van een Vriend op de Fiets in Maastricht ging niet zonder slag of stoot. De eerste, laten we haar maar M. noemen, gaf al bijzondere reacties aan de telefoon. Ze moet zaterdagochtend vroeg weg en twee dagen blijven was problematisch dus ik zoek verder. Na geen plek en drie keer geen gehoor had ik het even laten liggen. Maar later zie ik dat M. een voicemail heeft ingesproken. Ze heeft wat geregeld en het kan wel. Heel fijn maar als ik bevestig is het al een vreemd gesprek. Maar dat geeft niet want ik ben blij dat we een plek hebben, voor twee nachten én in het centrum.
We komen om half zeven aan bij M. Het mocht niet voor zes uur. Ze wil ons VodF pasje innemen (nog nooit meegemaakt, meestal vragen ze er niet naar) terwijl ik telefonisch het nummer al heb doorgegeven. Ook mag Saskia geen bad nemen want dat kost teveel water. En morgen om acht uur ontbijt want ze moet om half tien weg.
Mij maakt het niet zoveel uit. De kamer is prima en de douche lekker. We rusten lekker wat uit op onze kamer. Ik werk de reisverslagen bij en Saskia zit wat te dutten en te lezen. Morgen hebben we een dagje Maastricht en zondag met de trein terug naar het noorden. Het was weer een mooie tocht.


Statistieken
- kilometers vandaag: 78
- kilometers totaal: 673
- aantal caches: 7
- aantal holle wegen: 7


De kerk van Susteren.

Prachtig weer.

Alweer een kapel.

En ook hier branden we een kaarsje.

Een heilige bron tegen alle kwalen

De nano-cache. Vind hem maar eens...

Koffie bij de Vossen-cache.

Holle wegen

Spekstenen muren. 

Nog zo'n gigantische kerk. Nu in Meerssen.
 
Op het laatst is het nog even klimmen.

Missie voltooit. High-five!

Terug naar de fiets site van Hans