Terug
naar de hoofdpagina
 
 
 

 

 

 

5 april 2009 - De Marneroute

Op een van de eerste mooie dagen van 2009 pakken we de fiets weer en rijden we de Marneroute. We kunnen bij Mensingeweer aanhaken en de route voert ons over het kleilandschap dat Groningen zo typeert. Het eerste wat in zicht komt in de terp van Schouwerzijl. Vreemd genoeg is niet het dorp op deze heuvel gebouwd, maar er staat slechts een paar boerderijen op.
Via kleine weggetjes en fietspaden komen we langs nog meer klei. Ondanks dat de zon af en toe schijnt blijft het landschap grauw omdat de bomen nog niet uitgelopen zijn.
Toch kun je hier wel genieten want de vergezichten zijn weids en je hoort hier weinig anders dan de vogels die ook het voorjaar in de kop hebben gekregen. Een deel van de route loop langs watertjes en dan is het prachtig hier in het Marnegebied.
Bij 't Stort nemen we even pauze. Het is een prachtig plekje waar een rijtje huizen staat wat aan de ene kant over de velden uitkijkt en aan de andere kant aan het water ligt. Op deze plek komt ook het Warfhuisterdiep uit in het Hunsingokanaal. Toen het kanaal gegraven werd stonden hier de arbeidershuisjes. Later kwam hier ook het armenhuis, wat nu verbouwd is tot een woonhuis.

Van daar gaat het verder langs de borg Verhildersum met de beelden van de controversiële kunstenaar Eddy de Roos. We zijn blij dat we de route op de kaart hebben want af en toe missen de bordjes wel waardoor het zoeken is.
Via de velden rijden we door naar Kloosterburen, een van de weinige dorpen in het Noorden waar carnaval wordt gevierd. Molenrij is een gehucht en daar zijn we ook zo doorheen. Een tijdje later komen we in Pieterburen, lokaal ook wel Pieterburenoverlast genoemd vanwege de zeehondencrèche. Een toeristische trekpleister wat veel publiek geeft en daar zijn alle buren niet zo blij mee. Wij zijn wel blij met de terrasjes die hier zijn in en het theehuis van 'Domies toen' die bij de 15e eeuwse Petruskerk gelegen is en bekend is vanwege zijn 'Stinzeplanten'.

Vanaf hier is het nog een klein stukje naar Eenrum maar dit gaat niet in een rechte lijn. Hierdoor tikken we uiteindelijk voor het Marnerondje 45 kilometer af en in totaal (naar huis heen en weer) 42 kilometer. Laat het voorjaar maar beginnen!

Klik hier om de tracklog in het Garmin formaat of in het GPX formaat te downloaden.