Terug
naar de hoofdpagina
 
De fietsen
Keuzes en opties
 
De bouw van de fietsen
 
Logboek fietsen
 
Verhouding Rohloff
en derailleur systeem
 

Onze fietsen

Voordat we deze prachtige fietsen hadden reed Saskia op een Gazelle Medeo en Hans op een Ralleigh Hornet S, de S staat voor suspension. De Medio heb ik vorige jaar 2e hands gekocht omdat mijn dochter het plan had om met een paar vrienden van Baflo naar Annecy, in Zwitserland, te fietsen. En dat heeft ze ook gedaan, chapeau!

Maar goed, we hebben redelijke fietsen maar toch het gevoel dat er wat mistte. Met meer bagage beginnen de fietsen te 'kwispelen' als we wat harder gaan en het derailleur systeem blijkt ook niet top te zijn als we in de herfstvakantie in de regen en modder fietsen. Daarnaast speelde mee dat we meer gingen fietsen en plannen hadden voor een langere fietsreis.

'Kom, laten we eens gek doen' en we kopen nieuwe fietsen. Maar ja... wat moet je dan kopen?
Zo ben ik min of meer bij de wereldfietser terecht gekomen, op zoek naar informatie. En informatie stond daar genoeg.

Na veel zoeken, lezen en afwegen wist in inmiddels wat ik wilde: Een stalen fiets met een stijf frame, een Rohloff naaf, liefst hydraulische remmen en een naafdynamo. En natuurlijk de low-rider voor en de bagagedrager achter. Met dit wensenlijstje ga je op zoek.

Uiteindelijk had ik de keuze beperkt tot een Koga Signature, een Idworx Off-Rohler of Easy-Rohler, Een Santos Trekkingmaster of Trekk en een Avaghon maatframe. Met name door de keuzemogelijkheden kun je hier je 'eigen' fiets van maken.

Per toeval kwam ik, via een collega, in contact met Marten Gerritsen van M-Gineering. Dit is een fietsenbouwer in Kiel-Windeweer (Groningen) en na een bezoekje aan hem wisten we het. We laten door Marten een fiets op maat bouwen. Daarbij gaf met name het 'gevoel' om met een enthousiaste (hij heeft een tandem-frame aan de muur hangen in de huiskamer!) en competente fietskenner te maken te hebben, de doorslag. Maar ook prijstechnisch is M-Gineering een goede keus.
De frames worden met de hand gemaakt van staal. Waarom de keuze voor staal? Waarom geen aluminium, titanium of carbon? Dat kun je hier lezen.

Voordat we konden bestellen hadden we een hele lijst met keuzes en opties. Over vele onderdelen moest een beslissing genomen worden. Daarnaast was ik benieuwd naar de verhouding tussen de versnellingen in vergelijking met mijn huidige versnellingen. De keuze van het tandwiel voor en achter maakt natuurlijk wat uit.

De fietsen zijn nu gebouwd en in gebruik, we worden op de hoogte gehouden via de mail. En we kijken uit naar de dag dat we er zelf op kunnen fietsen.

De Rohloff naaf is behoorlijk duurder dan een derailleur systeem, dus waarom hiervoor kiezen?

Wat me aansprak (als techneut) is het stukje techniek wat ze in zo'n compacte behuizing hebben weten te bouwen. Een mooi stukje van engineering. Maar dit is natuurlijk niet alles. Ook het feit dat het nagenoeg onderhoudsvrij is (af en toe olie verversen) sprak me aan. Tenslotte gaat een Rohloff naaf (als het goed is) 100.000 km mee. In die tijd heb je vele setjes tandwielen en kettingen versleten en ben je minstens, zo niet duurder uit. Ik hoop dat we die 100.000 er ook daadwerkelijk mee gaan halen.