Fietserpad
Fietsen van de Limburgse heuvels tot het Groninger wad

Inleiding   dag 1  dag 2  dag 3  dag 4  dag 5  dag 6  dag 7  praktische informatie

Dinsdag 28 april

Henriette vond acht uur te vroeg voor het ontbijt. Half negen vindt ze vroeg genoeg…Dit is de eerste keer dat we dit meemaken maar uiteindelijk zitten we toch om kwart over acht aan tafel. We hoeven maar 30 euro af te rekenen en dat is ook de eerste keer dat we dat meemaken. Meestal willen ze ook nog toeristen belasting terwijl ik me wel eens afvraag of ze dat wel afdragen. Onze inschatting dat Henriette een haaibaai is, is dus niet helemaal correct.
We zijn vrij snel buiten Nijmegen en gelijk zit je in prachtige natuurgebieden. Over dijkjes fietsen we langs de Oude Waal naar natuurgebied de Groenlanden. We beklimmen de uitkijktoren (kijk hier voor het uitzicht) en we zijn helemaal alleen. Het is even genieten van het uitzicht maar om te zeggen dat het hier stil is… De vogels maken werkelijk een oorverdovend lawaai.
Verder gaat het. Over dijkjes en langs veel water. Even rijden we een paar kilometer in Duitsland maar snel zijn we weer in Nederland. Bij Kekerdom gaan we weer de zandpaden op richting de Waal. Het zijn kleine fietspaadjes met veel modder, los zand en koeienpoep. Maar wel mooi.
Even verderop komen we in Millingen waar we wat boodschapjes doen. En dan naar het pontje met de naam bij ‘Heen en Weer’, dat ons voor € 1,40 over de Waal zet. Waarschijnlijk is de naam geïnspireerd door Drs. P. die hier een treffend lied over schreef. Om enkele memorabele woorden te citeren:

We zijn hier aan de oever van één machtige rivier
De andere oever is daarginds, en deze hier is hier
De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland
En dit heet dan de overkant, onthoud u dat dus goed
Want dat is van belang voor als u oversteken moet
Dat zou nog best eens kunnen, want er is hier veel verkeer
En daarom vaar ik steeds maar vice versa heen en weer

Aan de overkant begint het te druppen. Het is onderhand ook koffietijd dus daarom stoppen we in Tolkamer bij de kroeg. Die is om half twaalf open en aangezien het één minuut voor half twaalf is, past dat mooi. Maar helaas. De man sist ons toe dat hij absoluut nog niet open is en we moeten buiten wachten. Dan maar geen koffie, we trekken de regenbroek aan en fietsen door. De regenbroek gaat overigens ook niet weer uit totdat we in Aalten zijn.
De route vervolgt en we komen weer in Duitsland. Daar is de zin in koffie zo groot geworden, dat we op een bankje, onder boom in de regen toch wat maken. Ondanks de regen is dit plekje erg mooi met het uitzicht op het koolzaadveld. En de appelflap, die we in Millingen gekocht hebben, smaakt er niet minder om.

De route gaat veel door bossen en bij ’s Herenberg staan we ineens oog in oog met het kasteel. We kijken even rond. Het is een leuk stadje. Jammer dat het regent anders hadden we nog wel langer willen kijken. In Azewijn krijgen we trek en zoeken een plekje voor de lunch. Het liefst droog, maar dat lukt niet. Midden in het dorp, op een speelplaatjes staan wat bankjes. Het regent een tijdje wat zachter en dat geeft ons net genoeg tijd om een soepje te maken en broodjes te smeren. Als het weer harder begint te regenen hebben we net alles op. Na Ulft wordt het landschap bijna saai ten opzichte van het spannende Limboland, waar we vandaan komen. Of dit nu komt door de regen en de grijze lucht maar het lijken alleen maar weilanden met wat koeien, wat boerderijen en wat bosjes.
Een lichte westenwind duwt ons in de rug zodat we met 25 km/uur in Aalten aankomen. Het is niet gelukt om hier een Vriend op de Fiets te bereiken maar via de VVV komen we bij ‘de Oude Bakkerij’, waar we voor € 56,= een compleet appartement krijgen. Met een warme douche spoelen we de 10 graden kou van ons af en we kunnen lekker bijkomen in ‘onze’ woonkamer.
’s Avonds eten we bij Grand Café Barok aan de markt. We worden uitstekend geholpen door Daniel maar terwijl de zalm van Saskia heerlijk is, zijn de mosselen van Hans niet aan de maat. We hoeven ze uiteindelijk ook niet te betalen wat deze keer een extra lage rekening oplevert. In het appartement relaxen we nog even maar de luiken vallen al vrij snel weer dicht ondanks dat we maar 78 kilometer gedaan hebben vandaag.
 

Langs de oude Waal

Even in Duitsland

Fietspaadjes met modder, zand en....

...koeiepoep.

Heen en Weer over de Waal

Koffie in de regen maar met prachtig uitzicht.

Het blijft regenen, ook in de Duitse bossen

Kasteel 's Herenberg, een plaatje!

Nog meer kasteel

Tijdens de lunch regent het gelukkig ietsje minder..
Naar de vorige dag Naar de volgende dag

Terug naar de fiets site van Hans