Fietserpad
Fietsen van de Limburgse heuvels tot het Groninger wad

Inleiding   dag 1  dag 2  dag 3  dag 4  dag 5  dag 6  dag 7  praktische informatie

Woensdag 29 april

Om acht uur zitten we aan het ontbijt en om kwart voor negen nemen we afscheid van ‘de oude bakkerij’. Het weer is weer opgeklaard en het ziet er goed uit. Het is wel koud, zeker onder de 10 graden en dit is ook de eerste ochtend dat Hans zijn handschoenen aan heeft.
Het landschap in de Achterhoek ziet er mooier uit dan gisteren. Het grote verschil met Groningen zijn de bomen en de bosjes om de weilanden. En de wegen zijn vaak geflankeerd door oude bomen. Dat zie je in Groningen weinig, waar de boeren alle bomen weghaalden omdat ze ‘lastig’ zijn. Daar komt men nu op terug, maar daardoor staan er alleen relatief jonge bomen in Groningen. Ook de huizen en boerderijen ademen een andere sfeer uit. Het zijn vaak Saksische boerderijen die gekenmerkt worden door de houten figuren op het uiteinde van de gevels. Deze Germaanse symbolen zorgen dat het onheil weg blijft.
Na veel zandpaden, die goed befietsbaar zijn, hebben we om tien uur de eerste koffie in de zon. Daarna gaat het door de bossen en weilanden verder. Er komen geen dorpjes of plaatsen langs omdat we met een wijde boog om Winterswijk heen gaan en de bebouwing is sporadisch aanwezig. Dit geeft je echt het idee dat je alleen op de wereld bent. Heerlijk!
Bij het Zwillbrocker Venn lassen we de tweede koffiestop in. Je denkt hier weer rustig in een natuurgebied te zitten maar het is een broedplaats voor allerlei soorten meeuwen. Meeuwen?! Ja, meeuwen en die maken werkelijk een hels kabaal.
De route mijdt de grote plaatsen zoveel mogelijk. We gaan langs Haaksbergen en Enschede maar door natuurgebieden als het Lankheet, het Buurserzand en het Witte Veen. In Glanerbrug doen we de laatste boodschappen want morgen is het Koninginnedag en dan zijn waarschijnlijk de winkels dicht.
In Losser krijg ik last van hongerklap. Helemaal trillerig en zonder kracht. Met een banaantje en een boterham lossen we het op.
We slapen in de Lutte. Daar zijn we al eerder geweest met ‘de ronde van Nederland’ en toen sliepen we bij de Biereco’s die in een permanente verbouwing zaten. Nu hebben we het beter geregeld, we hebben een trekkershut bij een woonboerderij. Hierdoor moeten we wel een stukje van de route af, maar dat vinden we niet erg. In de Lutte drinken we even wat bij Plexat, waar we goede herinneringen aan hebben. Toen was het heel mooi weer, maar nu moeten we toch echt binnen zitten.
De trekkershut van de familie Rolink ziet er prachtig uit en we kunnen gebruik maken van de douche en toilet in het hoofdgebouw. De zon komt weer door en we kunnen buiten genieten van het einde van een mooie fietsdag van 96 kilometer. Overigens hadden we vandaag voor het eerst een lichte wind tegen.
Plexat heeft inderdaad plek zat. Eerst hebben we nog een drankje buiten in de avondzon. Binnen wordt het eten opgediend. Spareribs voor Hans en asperges voor Saskia. Maar de herinnering is altijd beter dan de tweede keer en alhoewel we goed eten, is het niet bijzonder. De afrondende French Coffee maakt een hoop goed.
In ons hutje zetten we de kachel aan, lezen nog even wat en gaan dan slapen.


Over de zandpaden van de Achterhoek.

Zwillbrocker Venn

Koffie bij de Zwillbrocker Venn

In het Lankheter bos

Over de Buurserbeek

Soepje maken langs de Buurserbeek

In het Buurserzand

Buurserzand

Bijna bij de Lutte

Ons hutje voor de nacht.
Naar de vorige dag Naar de volgende dag

Terug naar de fiets site van Hans