Donderdag 20 oktober Civray-de-Touraine - Chinon (78 km)

Inleiding   dag 1  dag 2  dag 3  dag 4  dag 5  dag 6 


Klik op de kaart om hem groter te zien

De kamer slaapt net zo lekker als dat hij er mooi uit ziet. Buiten is het mistig als we opstaan. En koud. Maar binnen is het lekker warm. Het ontbijt is Spartaans. Een stukje brood met wat jam. Er is ook wat kaas en ham maar de honing is versteend en de koffie is koud. Nou ja, je kunt niet alles hebben. 
Yke heeft een goed gesprek gehad met haar lichaam en besluit vandaag te treinen. Ria, de schat, is solidair met haar. Samen gaan ze proberen om met het openbaar vervoer naar Chinon te komen. Vandaar dat er vandaag maar vijf zadels vertrekken.
De routebeschrijving wil ons terug hebben naar Francueil maar dat doen we niet. Via een binnendoor weggetje leid ik ons terug naar de route. Daar komen we meteen een nieuwe snelweg tegen dus we moeten iets om. We rijden door open velden. De rijp op de grond is bevroren en ik heb koude knieën. Langzaam trekt de mist weg en komt de zon tevoorschijn. We kunnen ver kijken en hebben mooie uitzichten. Hier wordt veel graan verbouwd wat nu geoogst is. We zien grote silo''s en enorme bergen met stro. Via Sublaines en Cigogné komen we in Courcay. Bij een bakkertje (waarom dat verkleinwoord? Je zegt toch ook niet begrafenisondernemertje?) wordt brood ingeslagen en om de hoek is een café waar we op het terras een koffie in de zon drinken. We kijken uit op een kerk met een bijzondere toren. Het dak daarvan is ook in zijn geheel opgemetseld en geen leisteen.
Daarna verder. Het is mooi fietsen want het gaat op en neer en er zijn mooie uitzichten. De blauwe lucht krijgt wat wolken en dat doet het landschap nog mooier uitkomen. Veel fruit en wijnvelden. En bomen in herfstkleuren. Zo komen we ongemerkt in St. Catherina  de Fierbois. Op Place de Jeanne d'Arc nemen we een lunchstop in de zon. Jeanne komt uit Chinon en schijnt in elk dorp hier in de buurt geweest te zien. Toen hadden de 18-jarigen het ook al druk.
We fietsen door. Nog steeds open velden en vergezichten. Via St. Epain komen we in Crissay-sur-manse. In dit dorpje kijken we onze ogen uit. Alsof we in de Middeleeuwen terug zijn. Ik fotografeer me suf en het meest leuke is nog dat we hier alleen zijn. Van alle fietsdagen was dit een van de mooiste. Door de uitzichten maar ook door het weer.
Daarna is het nog een klein stukje naar Chinon en tegen half vier fietsen we het stadje in. Op de teller staan 78 kilometers. Inmiddels is de bewolking toegenomen en hebben we de jasjes weer aan gedaan. Hotel Diderot is lastig te vinden. We fietsen er drie keer langs maar de ingang zit aan de achterkant. De kamer die we krijgen is niet zo geweldig. Donker met een klein raampje terwijl de binnenplaats zo'n mooi uitzicht heeft. Terwijl Saskia doucht, tik ik een lokaal biertje weg en stap dan zelf onder de douche.

We gaan met Lucas, Ria en Yke Chinon in en lopen een tijdje rond. Het is een prachtig stadje met oude straatjes en vakwerkhuizen. En nu hebben we de tijd genomen dit ook te bekijken. Echt de moeite waard. Uiteindelijk belanden we in 'bistro de la Place'. Daar hebben de dames uit het boek ook gegeten. Ook daar neem ik weer het dagmenu. Voor €15 een prima maaltijd. Salade met geitenkaas vooraf. De hoofdmaaltijd is vis en er is een stukje perentaart toe. Bij de Franse maaltijden gaat het niet om de kwantiteit maar ik heb altijd genoeg eraan. Lucas neemt weer eend. Hij moet ondertussen al een hele Hollandse vijver weggewerkt hebben. Dan op onze tenen het hotel weer in, want we zijn gewaarschuwd zachtjes te doen.Koude luchten, mooie vergezichten.

Het bijzonder kerkdak in Courcay.

En Lucas... die fietste voort. Geweldig hersteld van zijn ziekte. Chapeau!

Jeanne d'Arc.

Vergadering onderweg.

Crissay-sur-Manse.

Crissay-sur-Manse.

Crissay-sur-Manse.

Crissay-sur-Manse.

Crissay-sur-Manse.

Crissay-sur-Manse.

Crissay-sur-Manse.

Het koolzaad bloeit nog.

Chinon komt in zicht.

Naar de volgende dag

Terug naar de fiets site van Hans