16 juli: Le Vigan

Een koe. Hij kijkt niet
(uit Tim Krabbé, de Renner, kilometer104-106, p. 87)


Pont Vieux, Le Vigan

Onze wc hangt vol met spreuken. Een ervan is als volgt: ‘Je hebt meer spijt van de dingen die je niet gedaan hebt, dan van de dingen die je wel gedaan hebt.’ Dat gevoel heb ik een beetje bij Le Vigan. Achteraf vind ik dat we daar te weinig hebben gedaan. We zaten nog niet goed in het fietsritme misschien?
Ik had eigenlijk wel de ‘Cirque de Navacelles’ willen bezoeken. Uit de folder:

In het midden van de causses (klakplateau) van Blandas en de Larzac bevindt zich een juweeltje van ecologie en geologie, Cirque de Navacelles door het ministerie van leefmilieu erkend als ‘Grand Site’.
Door deze natuurlijke beschermende omgeving treffen we een unieke, zeldzame flora en fauna aan.
De uitzichtpunten die voor de bezoeker toegankelijk werden gemaakt geven een spectaculair panorama en vullen je met tal van emoties.

Maar toen leek het te ver weg, waren we te lui en wilden we vakantie vieren. Jammer gemiste kans en we moeten het zonder die emoties stellen…

We zijn alleen maar naar Le Vigan gefietst en hebben daar wat koffie gedronken.

Het leed dat vakantie heet: Deel 1, de koffie.

Ik mag graag een lekker bakje koffie drinken. ´s Ochtends is het de eerste troost als ik op het werk kom. ´s Avonds is het de afsluiting van een maaltijd. Ik drink niet veel koffie maar hij moet wel lekker zijn.
Op de fietsvakantie hebben we drie soorten koffie; die van Cycletours, die we onderweg op een terras drinken en die we maken uit een potje Nescafé.

Koffiezetten is een kunst en moet je leren. De eerste dagen met Cycletours is het nog zoeken. Hoeveel koffie moet er in het filter voor de hele thermos? Hoe snel en hoe veel water moet er opgeschonken worden? Alleen door experimenteren vind je het antwoord. Het gevolg is dat we de eerste dagen koffie krijgen in 2 smaken:

  1. Zodanig dat je darmen denken dat het einde der tijden is begonnen en gelijk in een kramp schieten.
  2. Of zodanig dat je niet ziet (en proeft) of het nu thee of koffie is.

De stokbroodeters hebben ook geen echte koffiecultuur. Is begrijpelijk als je per jaar 67 liter wijn naar binnen slokt. Gevolg is dat ze een bak slappe koffie met een toef spuitbussen slagroom als cappuccino aanmerken. Soms heb je geluk en is het echte slagroom. Is wel beter, maar ook niet top.

Nescafé went. Het blijft een beetje een watersmaak, maar na een tijdje weet je niet beter. Totdat je wel weer een bak echte koffie krijgt...

Kortom, vakantie is lijden en voor een goede bak koffie moet je toch echt in Italië zijn.

p.s. Dit is geen aanklacht tegen Joep. Hij heeft zijn uiterste best gedaan en in het algemeen was zijn koffie goed te pruimen.


Place du Quai, Le Vigan

Le Vigan heeft een mooi centraal plein dat ze ‘place du Quai’ noemen. Hier kun je in de schaduw van platanen op een terrasje zitten en de naar de mensen kijken. Op een paar minuten lopen ligt de mooie ronde ‘Pont Vieux’. Vlakbij is een museum waar je de  lokale bezigheden (waaronder een houthakker, een slager, een schaapherder en een wolven-jager!) kunt bekijken. Bijzonder detail is dat Coco Chanel ook een plaatsje heeft in het museum heeft. Ze had familie in de buurt en men zegt dat ze haar inspiratie voor haar ontwerpen haalde uit de ‘cevenol’ zijde. Wat ze vergeten te vertellen is dat de communistische partij hier nog welig tiert.

Voor de rest alleen wat geluierd (gaaaaaap), gelezen, gekletst, gedronken en gewacht tot het eten klaar was. Dat bestond uit een koude pasta salade, tortilla chips met guacomole , wraps met een vlees en met een vis vulling en als toetje pannenkoekentaart.

O ja, voor ik het vergeet. We hebben ook nog wat was gedaan!

 

Vorige dag

hoofdpagina

Volgende dag