Helsinki

Afgelopen nacht heeft het geregend en bij het opstaan is het behoorlijk bewolkt. Na het ontbijt gaan we richting de metro maar met de regenjasje aan. De metro is € 2,= voor een enkele reis. In een kwartiertje komen we in het centrum weer boven de grond. De regenjas blijkt overbodig te zijn want als we in Helsinki aankomen wordt het prachtig weer.

Eerst een echte cappuccino. En een gebakje. In de Lonely Planet kijken we wat we allemaal willen zien. Dat is een behoorlijke lijst. Maar Saskia wil eerst naar Stockmann. Dat is een mega warenhuis. Bij de sport afdeling vindt Hans de ultieme fiets rugzak. Klein op te vouwen en licht. Kan zo in de fietstas mee.

Daarna zwerven we door de stad. Het is een mooi centrum met veel gave oude gebouwen. De oorlogen hebben hier weinig schade gedaan. Via de Alexandersgatan lopen we naar de Tuomiokirkko, de kathedraal. Ligt er mooi bij en ziet er van binnen ook prachtig uit. Vanaf daar gaan we naar de markt waar we wat inkopen doen en uiteindelijk wat eten. We ziten dan vlakbij de Grieks-orthodoxe kerk waar altijd voldoende bling-bling is. Vai de Esplanade lopen we dan naar de VVV. Hier halen we een boekje met stadswandelingen. We kiezen er twee uit en koppelen die aan elkaar. Dit laat ons de belangrijkste delen van de stad zien.

Op een terras van een veel te duur hotel (Kämp) aan de Esplanade drinken we wat. Ik betaal een astronomisch bedrag voor een bier en een cider. Maar wat wil je? Hartje Helsinki, prachtig weer en het beste uitzicht wat je kunt wensen.

Het kaartje van mijn fototoestel is vol. Ik moet weer kiezen wat ik wil fotograferen. Net als vroeger toen het nog analoog was. We lopen nog wat rond en eten uiteindelijk een salade in café-restaurant Kapelli in het Esplanad Park. Ook daar is het weer schrikken van de prijzen. Zeker de alcoholische versnaperingen dragen hiertoe bij. Het is gezellig hier. Op een podium spelen bands en de sfeer zit er goed in.
Enigszins spijtig moeten we Helsinki verlaten.

Klik op een foto hieronder om hem groter te zien. Je kunt daarna bladeren met de pijtjestoetsen

               
               
Vorige dag Overzicht Volgende dag