Vrijdag 6 augustus: Heidelberg - Leeheim
Gefietst: 74,1 km (totaal 1275,6)
Weer:
Bewolkt, droog, aangenaam.

De dag dat Steven slaagt voor zijn rijbewijs. Dat is dan meteen ook zo’n beetje het meest spannende wat we meemaken vandaag. Het ontbijt in de jeugdherberg is prima. Haast net zoveel keus als in een hotel maar ik mis de gebakken eitjes en spek. Maar er zijn wel verschillende broodjes, verschillende soorten kaas en vlees, zoet beleg en yoghurt. En natuurlijk koffie en thee. We bunkeren flink zodat we een tijdje toe kunnen.

Om alle tassen weer beneden te krijgen is een heel gesjouw. We zitten op twee hoog, aan het einde van de gang. Elk vier tassen, stuurtas, bidons, tent of matjes, helm en spin. Het lijkt alsof je niets mee kunt nemen op de fiets maar als je dan alles bij elkaar ziet…En probeer dat maar eens allemaal beneden te krijgen zonder dat je onderweg wat kwijt raakt. We halen de fiets uit de kelder, laden op en rijden weg. Als ik me niet vergis trompetteren de olifanten ons na.

Het is vandaag ‘maar’ 70 kilometer dus we kunnen rustig aan doen. En het is aangenaam weer. Bewolkt, niet te warm en de zon doet zijn best er doorheen te komen.  Al vrij snel buiten Heidelberg is er een cache bij een oude Romeinse Leugensäule. Vroeger werd de afstand die je in een uur lopend kon afleggen een ‘Leuge (of league in het Engels)  genoemd. Dit is ongeveer 2,2 kilometer.  En deze staat 2,2 km van Ladenburg. We vinden de cache zonder moeite ondanks dat het een klein filmkokertje is.

Het dorpje Ladenburg is prachtig Duits. Hier geen Barokke tierelantijnen maar gewoon gedegen Duits vakwerk. Zoals een dorp in die Heimat zou moeten zijn. We kopen er brood en wat lekkers voor bij de koffie. De weg gaat tussen de velden door. In de verte zien we meestal de dorpjes liggen. Bij een sluisje hebben we een lange stop in de zon. De tent wordt even te drogen gelegd en we eten een bammetje. Daarna een dutje en wat lezen. Een aardige Duitser maakt een foto van ons. In Lorsch is het markt en druk als we er doorheen fietsen. We hebben geen zin om er rond te kijken, dus we laten de Köningshalle voor wat hij is.  Daarna tikken we de Rijn even aan. Is een opwarmertje voor de komende dagen want dan gaan we hem tot vervelens toe zien. Vlak voor Leeheim is er nog een cache. Deze keer is hij kunstig verstopt in een holle tak in een boom. In Leeheim zoeken we de super voor wat boodschappen en tegen vier uur zijn we op de camping.

De Riedsee is eigenlijk een recreatieplas met een caravanpark maar tentjes mogen er ook staan aan de rand van de speelweide. Voor € 15,= hebben we een mooi plekje met uitzicht op de plas. Een beetje verwijderd van de andere kampeerders want het is weekend en het stroomt vol. Het lijkt wel één groot feest met BBQ’s, veel bier en veel groepjes bij elkaar. Blijkbaar spreken vrienden hier af om samen het weekend door te brengen.  Een stukje bij ons vandaan strijkt een grote tokkie familie, met meerdere auto’s, neer. Ze spreken een Slavische taal en ik kan ze niet verstaan. Als eerste worden de drank en de stoelen uitgeladen. Daarna gaan ze bijna slaande ruzie zitten maken. Uiteindelijk gaan de mannen de tenten opzetten en de vrouwen zorgen voor het eten. Dit alles gaat met veel geschreeuw en gevloek gepaard. Het is beter dan televisie.

Bij de kiosk van de plas ga ik wat te drinken halen. Ik natuurlijk een bier en Saskia wil graag iets van cider want ze heeft dorst. De mensen in de kiosk lachen me hardop uit. Apfelwein verkoopt de Duitse mevrouw nooit want je raakt ervan aan de diarree. ´Holländer trinken es nicht´ verzekert ze me. Ik neem toch een beker mee voor Saskia. Die krijg ik gratis als compensatie voor de komende diarree (die overigens uitblijft). Bij een bankje aan het meer warm ik de paella op en daar zitten we tot lang na het eten te genieten. Achter ons het feestgedruis van de weekend vierende families. Voor ons snateren de eenden en komt een zwaan voorbij glijden. Op de grens van twee werelden. Mooier kan het haast niet worden. Als de duisternis valt kruipen we in de slaapzak. De feesten naast ons zijn in volle gang en met dat geluid op de achtergrond vallen we in slaap.

Klik op een foto hieronder om hem groter te zien. Je kunt daarna bladeren met de pijtjestoetsen

             
   
Vorige dag Overzicht Volgende dag