Zondag 14 augustus (23): Een vakantiedag
Gatehouse of Fleet - Dumfries

Gefietst: 80 km (totaal 1591)

Na twee dagen ben ik er al uit. In Schotland is het minstens zo mooi fietsen als in Ierland. De routes staan perfect aangegeven, de toestand van de weg is veel beter, er is minder verkeer, de landschappen zijn minstens net zo mooi en, het grootste pluspunt, het is er mooi weer! Als bonus hebben we de wind in de rug die ons tegen de bergen omhoog duwt. Een nadeel: mijn neus is verbrand vandaag...

Het begon niet zo mooi. Gisteravond kwamen we van de pub terug en toen begon het te druppen. Vannacht heeft het harder geregend en om zes uur hoorde ik het nog op de tent tikken. Maar om zeven uur is het droog. Saskia ruimt binnenin op en ik droog de tent af. Kan hij iets droger in het zakje en het scheelt een paar kilo op de fiets. We ontbijten niet op de camping want daar zijn geen bankjes. In het dorp wel. Naast de Spar die, ook op zondag, om 6 uur 's ochtends open is. We maken een praatje met de vuilnisman van het dorp die de rommel van zaterdagavond aan het opruimen is. En je ziet het resultaat. Gatehouse of Fleet is een prachtig en schoon dorp. Je ziet hier sowieso minder rommel langs de weg en op straat dan in Ierland. En hier staan overal vuilnisbakken.

We vervolgen fietsroute 7 over een stuk off-road door het bos. Ook hier komen we ze weer tegen, die prachtige Millenium wegwijzers. Daarna gaat het richting de kust waar we een fantastisch uitzicht over de Ierse zee hebben. Er is een vervallen gebouw wat een kerk, een kasteel of een Abbey zou kunnen zijn. Jammer dat het in zo'n toestand is. We nemen daar een lange pauze en leggen de tent en de was te drogen in de zeewind en maken een praatje met andere fietsers die langskomen.

In Kircudbright (spreek uit ke-kju-brih) komt net een vissersschip binnen. We kijken even naar het uitladen. Het ziet er naar uit dat ze alleen mosselen hebben gevangen. Via stille wegen gaan we verder. Bij een school zoeken we een bankje op om een boterham te eten in de zon. Daarna gaan we via een stijgende route door het binnenland naar Castle Douglas. Het landschap wordt iets minder woest en iets lieflijker met groene hellingen en grote bomen bovenop de heuvels. Op de GPS verschijnt een symbool van een schatkistje. Dat betekent weer een cache. Deze is bij het mausoleum van Mr. Douglas. En ja, dat is de stichter van Castle Douglas. Een rijke industrieel die een dorpje opkocht, het vernoemde naar zichzelf en een katoenindustrie probeerde op te zetten. Het is niet gelukt en zijn mausoleum ligt er ook wat verwaarloosd bij. Het dorpje zelf is wel mooi maar we blijven er niet lang hangen.

Het is weer klimmen en dalen en zo racen we met bijna 54 km/uur door Haugh of Urr (what's in a name?) heen. Door het mooie weer en de wind mee gaat het klimmen gemakkelijk vandaag. We zijn dan ook al rond vieren, en met een 79 kilometer op de teller, bij Dumfries, een grote stad. We willen graag kamperen, omdat het mooi weer is, maar er schijnt geen camping te zijn. In een app op de IPad vind ik er toch een maar door een interpretatiefout van mij en het feit dat er in Dumfries een straat is met dezelfde naam als een dorp 18 kilometer verderop zijn we op spookjacht. Er is gewoon geen camping. We schuilen even voor een plensbui en daarna is het weer mooi. Dan op zoek naar een B&B. In het lege centrum fietsen we wat rond maar vinden niets. Gelukig heeft Steven gisteren de digitale Lonely Planet van Schotland en Engeland naar de iPad kunnen sturen. En daar vind ik dat aan de "Lovers walk" meerdere B&B's zijn. In Torbay Lodge hebben ze een mooie kamer voor ons vrij voor 60. Best wel prijzig maar we mogen ons eten opwarmen in de magnetron. We hadden al eten (rijst met kip tandoori) gekocht omdat we dachten te gaan kamperen.. Bij de super haal ik een biertje voor bij het eten en daarmee proosten we op deze prachtige vakantiedag. Dat er nog maar meer mogen komen!

 

Klik op een foto hieronder om hem groter te zien. Je kunt daarna bladeren met de pijtjestoetsen

             
           
Vorige dag Overzicht Volgende dag