Fietsvakantie 2011
De groene ronde van Ierland
Langs Hadrians wall naar huis


In 2011 hebben we ‘de groene ronde van Ierland’ gefietst. Van Dublin, met de klok mee, rondom naar Belfast. Daar zijn we overgestoken naar Schotland en via de fietsroute langs Hadrians Wall zijn we naar Newcastle gefietst waar we de veerboot naar Nederland hebben genomen. In totaal 1901 kilometer waarvan 1430 in Ierland, 388 in Schotland en Engeland en 82 in Nederland.

Het was een tocht met ups en downs. Letterlijk en figuurlijk. Men gaf de indruk dat het een zware tocht was maar, eigenwijs als we zijn, dachten dat na de Alpen van vorige jaar dit een eitje moest zijn. We konden er niet verder naast zitten. Het landschap van Ierland golft continu op en neer als een golfslagbad. Het gaat niet hoog, maar het gaat wel vaak. En steil. Percentages van 20% zijn normaal. We waren dan ook de eerste dagen kapot. Een andere uitdaging was het weer. Ierland heeft al de neiging erg nat te zijn maar in heel Europa was het slecht en in Ierland nog slechter. Er is zelden een dag geweest zonder dat het regenpak uit de tas kwam. Dit werd perfect weergegeven door een gedicht bij 'The Ewe':

Summer in Ireland

I’m glad I remembered my stout mackintosh
as well as my swimsuit – for wind and the slosh.
The sky is leaden, the lawn sopping wet
and rain keeps a-lashing…how wet can it get?
We’ve done it before and we’ll do it again
summer in Ireland despite all the rain.

We’ll d’on our sou’westers and what do we care
if weather be foul or weather be fair?
We’ll put on our thermals, scarfs and thick socks
and great heavy wellies – to skid over the rocks.
We care not a fig for the storm or the flood
we’ll summer in Ireland in spite of the mud.

I’m dripping all over from head to my toe
in thunder and lightning we’ll merrily go.
We laugh as the hailstones come hammering down
and batter the bathers…wearing only a frown.
While weak-hearted folk will head for the sun
we’ll summer in Ireland and drown in the fun.

Toch hebben we genoten van het land. De mensen zijn vriendelijk en het landschap is fantastisch en gevarieerd. Elke dag was weer genieten ondanks de vermoeidheid en het weer. Als ik aan deze vakantie terugdenkt heb ik alleen maar goede herinneringen. En die herinneringen heb ik geprobeerd om hier vast te leggen.

Door hier te klikken kom je bij het overzicht van de reis. Je kunt een dag kiezen en daarna dag voor dag door het reisverslag heen gaan. Ben je meer visueel ingesteld en zijn de foto's genoeg voor jou, dan kun je die hier bij elkaar vinden. De panorama foto's staan tussen het verslag maar zijn hier in een mooie vorm te vinden.En als je de tekst van het reisverslag graag off-line wil lezen dan kun je dat hier in een Word document downloaden.

!! De kaartjes kun je op klikken, dan worden ze groter getoond !!

Van de gehele reis heb ik een GPS file (en GPX formaat) bijgehouden. Naast de tracks die we gefietst hebben, bevat de file ook alle campings in de buurt van de route. Bedenk wel dat ik deze niet gecontroleerd heb, dus als een camping er niet is, dan niet huilebalken bij mij. Daarnaast heb ik in een Excel file een reisschema gemaakt. Deze bevat de afstanden tussen de overnachtingen, de etappes en links naar campings en hostels.

Hans van der Veeke
januari 2012

Om terug te gaan naar de fietssite van Hans, klik hier.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, schroom dan niet om me te mailen. Dit kan op het volgende adres:


Wellicht ten overvloede: Alle foto's en teksten op deze site zijn (c) 2011 van Hans van der Veeke. Mocht je wat willen gebruiken, overleg dan eerst met mij!