Fietsvakantie 2014
Wenen - Praag - Baflo

Deze zomervakantie hebben wij weer snode plannen ontwikkeld om deze, grotendeels fietsend, door te brengen.

We beginnen met een treinreisje. De bedoeling is dat we in Groningen instappen en, met een tweetal overstappen, in Wenen weer het rijtuig verlaten. We nemen twee dagen om deze prachtige stad, en geboorteplaats van mijn oma, te bekijken. Daarna gaan we weer naar huis. Maar dat doen we ongemotoriseerd en niet via de kortste route. We pakken eerst een van de Greenways.

De Praag-Wenen Greenway (ongeveer 500 km) verbindt Praag en Wenen met elkaar over een zo autoluw mogelijk traject. We fietsen tussen historisch belangrijke steden, romantische kastelen, kerken en abdijen. Naast al deze geschiedenis voert de route ook nog eens door een van de meest mooie streken in Europa. De route gaat van de Vltava in Zuid-Bohemen naar de Dyje in Zuid Moravië.

De flora en fauna in de regio’s waar de Praag-Wenen-Greenway doorheen voert is minstens zo rijk als de lijst van de historische monumenten lang is. Onderweg komen we langs en door verschillende landschapsreservaten. Zeldzame watervogels, alpiene begroeiing, orchideeën en zeldzame uilensoorten in het Palava-gebergte (klimmen en dalen !), en enkele goed bewaarde moerasgebieden met hun natuurlijke rijkdom in de vorm van watervogels en waterplanten. In de bossen en op de steppe leven wilde dieren waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Ik hoop dat deze laatste op een respectabele afstand blijven, of het nu muggen zijn of wolven.

In Praag kijken we natuurlijk ook een tijdje rond. Saskia is er al vaker geweest en die gaat me een mooie rondleiding geven door de stad.

Na een paar dagen zijn we moe van de stad en willen we maar al te graag weer op de fiets. Via de route van de Europafietser gaan we daarna weer naar door naar Nederland. Hiervoor gebruiken we het gidsje ‘Fietsen naar Praag’ zij het dan wij niet naar Praag fietsen, maar van Praag. Gelukkig kan dat ook.

De route loopt grotendeels langs rivieren. Praag uit fietsen we langs de Berounka en de Moldau. Voor Plzen (de oorsprong van het woord ‘pils’, altijd +1) volgen we nog het riviertje de Klabava. Bij het stadje het stadje Cheb zitten we aan de Ohre. Dan gaan we Duitsland in. Eerst langs de Kösseine waarmee we het Fichtelgebergte verlaten. Dan de Main, de Werra, de Weser, de Diemel en de Lippe. Met de Rijn komen we Nederland weer binnen bij Nijmegen. We zijn dan ongeveer 1200 km onderweg.

Van Nijmegen naar Baflo is dan nog maar een klein eindje. Ongeveer 260 kilometer. Hiervoor heb ik via de routeplanner van de Fietsersbond  een mooie natuurroute laten plannen. Na ongeveer een maand komen we dan weer thuis.

Door hier te klikken kom je bij het overzicht van de reis. Je kunt een dag kiezen en daarna dag voor dag door het reisverslag heen gaan.  Als je de tekst van het reisverslag graag off-line wil lezen dan kun je dat hier in een Word document downloaden.

!! De kaartjes kun je op klikken, dan worden ze groter getoond !!

Van ons tochtje zijn GPS gegevens beschikbaar. Deze zip file bevat naast de tracks die we gefietst hebben, ook alle campings in de buurt van de route. Bedenk wel dat ik niet alle campings gecontroleerd heb, dus als een camping er niet is, dan niet huilebalken bij mij.

Daarnaast heb ik in een Excel file een reisschema gemaakt. Deze bevat de afstanden tussen de overnachtingen, de etappes en links naar campings en hostels.

Van de informatie die ik op internet kon vinden over de Greenway van Wenen naar Praag heb ik een een boekje gemaakt. Dit boekje is in Word (2010) en kun je hier downloaden. (Let op: hij is 43 Mb door de plaatjes, dus dat kan wel even duren!) Mocht je problemen hebben met het boekje, neem even contact op en dan verzinnen we een list.

Tenslotte nog wat handige links:

Cycle map praag

Fietsen naar Praag info europafietsers

Site met Praag-Wenen Greenway informatie en GPS tracks

Site met info over Greenway

GPSIES track pagina

Kaart download (pdf) en info

Interactive kaart met toeristen info

Fietsrouteplanner pagina

Commerciele site die de route in het programma heeft. Met info.

Site over greenways, specifiek deze

Hans van der Veeke
November 2014

Om terug te gaan naar de fietssite van Hans, klik hier.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, schroom dan niet om me te mailen. Dit kan op het volgende adres:

Wellicht ten overvloede: Alle foto's en teksten op deze site zijn (c) 2014 van Hans van der Veeke. Mocht je wat willen gebruiken, overleg dan eerst met mij!