Fietsvakantie 2015
Zicht op zee, zout op de huid
Een avontuurlijke fietsronde om het Kanaal

De zomertocht is altijd weer wikken en wegen. We hadden een paar wensen:

  • We willen altijd graag, op de fiets, thuis aankomen aan het einde van de reis.

  • We willen liever niet vliegen.

  • Het startpunt moet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Dit wordt steeds lastiger.

  • We vinden Engeland erg leuk om in te fietsen.

  • Er moet gekampeerd kunnen worden onderweg.

Met deze wensen in het achterhoofd viel het oog op de Tour de Manche. Dit is een rondje om het Kanaal. Een deel door Bretagne. Dan oversteken naar Engeland. Ook hier houden we de zee weer rechts en fietsen langs de zuidkust weer naar het oosten. Er is een kort rondje van 450 km en een grote ronde van 1200 km.
Hier moet natuurlijk wel een stukje bij aan want 1200 km is wel te weinig voor een maand. Dat stuk heb ik toevallig nog liggen! Want twee jaar geleden hebben we onze vakantie moeten afbreken wegens familie omstandigheden. We zouden toen, via de Noordzee route , naar huis fietsen vanuit Noord-Frankrijk. Dit deel, van 650 km,  heb ik nog compleet uitgewerkt liggen. Hiermee lijkt het laatste deel van de vakantie al vast te liggen. Want fietsen langs de zee is altijd plus één voor mij. Als bonus is er nog het bezoek aan Brugge. Iets wat we al heel lang willen doen.

De Tour de Manche is nieuw. Er zijn wel routeboekjes van maar die zijn in het Frans. Ik red me redelijk met mijn Frans in Frankrijk, maar in de boekjes kom ik niet ver met handen-en-voeten taal. Dat is dus suboptimaal.
Op het forum kwam ik erachter dat de fietsende fotograaf (of de fotograferende fietser) Kees Swart ook met een soort van rondje kanaal (Fietsen rond het Kanaal) bezig is. Dit jaar komt daar een gidsje van uit. In het Nederlands. Niet alleen de route (met GPS)  maar ook achtergrond informatie. En dat laatste maakt de fietstocht juist leuker. Wat het fietsen is een middel voor ons en geen doel. Toevallig ken ik Kees en heb ik even contact met hem opgenomen om te vragen wat het verschil met de Tour de Manche is. Zijn woorden: 

Mijn route loopt in Engeland vaak samen met de Tour de Manche, maar de TdM laat wel enkele prachtige stukken kust links liggen en omzeilt de mooiste delen van Dartmoor.

We besluiten in Engeland in elk geval de route van Kees te volgen. We starten dan in Plymouth, volgen de zuidkust tot Dover en steken dan over. Vanuit Calais hebben we dan de eerder genoemde Noordzee route. Hiermee lijkt het middelste deel van de vakantie ook vast te liggen. Het deel in Zuid-Engeland is iets meer dan 700 kilometer.


(Het kaartje is (C) Kees Swart en overgenomen uit zijn gids.)

Blijft nog over hoe in Plymouth te komen en hoe we het deel ervoor doen. Als ik de kilometers van deel twee en drie optel, dan kom ik op ongeveer 1350 kilometer. Het resterende deel kunnen we opvullen met een stuk in Bretagne. Hier kunnen we weer kiezen voor de Tour de Manche of het deel wat Kees in voorbereiding heeft. Hiervan pakken we een stuk van 450 kilometer. Dit brengt het totaal van de fietstocht theoretisch op 1900 kilometer. Ik zeg theoretisch want ik weet uit ervaring dat het praktisch nog wel 5-10% hoger wordt.

Van Kees heb ik de –geplande- GPS route gekregen. Door die om te draaien en van Roscoff terug te rekenen, kom ik na 400 km ongeveer bij Avranches uit. En hiermee is het eerste deel van de vakantie vastgelegd. Via Archiecamping zoek ik bij dit deel de campings vast op zodat de trajecten gepland kunnen worden. Als het goed is, komen in het begin van de zomer de kaartjes beschikbaar.

Staat nog een punt open: Hoe komen we bij het startpunt? Met de trein is dat best wel een gedoe en een lange reis. Met de auto rij je er in een dag heen. Maar dan staat de auto daar en hoe krijg je die weer thuis?
Hiervoor heb ik Steven bereid gevonden. Hij wil ons wel wegbrengen en dan de auto mee terug nemen. Hij plakt er meteen een kleine vakantie aan, samen met Rosa en de hond.

Hiermee zijn alle wensen gerealiseerd. We houden de hele tocht zicht op zee. Ook zal er veel zout op de huid zitten. Hetzij van zee, hetzij van het zweet. In dit verslag kun je lezen hoe dit realiteit is geworden.

Dit jaar heb ik het anders gedaan. Onderweg schrijf ik al blogs over de reis. In plaats van deze hier te herhalen, ga ik verwijzen naar deze blogs. Op deze pagina vind je deze verwijzingen en andere practische informatie. Dit betekent wat heen-en-weer klikken, maar het scheelt mij ontzettend veel werk. Mocht je de tekst zonder plaatjes willen off-line lezen, dan kun je hier klikken  om een Word bestand met alle verslagen te downloaden.

Op deze pagina krijg je een overzicht van de reisdagen. Hierop staan wat gegevens van de dag en kun je, per dag, een link vinden naar het reisverslag.

 

Normaal gesproken publiceer ik ook altijd de GPS gegevens van onze route. Deze keer doe ik dat deels. De meest actuele tracks van het Franse deel van Fietsen rondom het Kanaal zijn nog niet definitief. Zodra het boekje uitkomt, dan zijn de tracks ook beschikbaar. Je kunt ze dan op deze site downloaden.
De meest actuele tracks van het Engelse deel kun je hier downloaden. Dan weet je zeker dat je de laatste hebt. Kijk dan meteen even naar de aanvullingen en reacties.
In dit GPX bestand (rechtsklikken en 'Opslaan als...' kiezen), vind je de extra waypoints die niet in de bestanden van Fietsen rond het Kanaal staan en de tracks van onze fietsreis naar huis, na het voltooien van de route.

Daarnaast heb ik in een Excel file een reisschema gemaakt. Deze bevat de afstanden tussen de overnachtingen, de etappes en links naar campings en hostels.

Naast de informatie uit het boekje van Kees Swart heb ik zelf ook allerhande dingen opgezocht op internet. In dit document staat de informatie over het deel wat we in Bretagne fietsten. En hier vind je een bestand met extra informatie over plaatsen langs de route in Engeland.

Zelf ben ik gek op cijfertjes en statistieken. Op deze pagina nog wat informatie over de etappes in grafieken.


Hans van der Veeke
November 2015

Om terug te gaan naar de fietssite van Hans, klik hier.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, schroom dan niet om me te mailen. Dit kan op het volgende adres:

Wellicht ten overvloede: Alle foto's en teksten op deze site zijn (c) 2015 van Hans van der Veeke, tenzij anders vermeld.
Mocht je wat willen gebruiken, overleg dan eerst met mij!