Fietsvakantie 2016
Noorwegen

Dit jaar rijden we deze keer een zelf samengestelde route, dus niet uit een boekje. Van collega-fietsers heb ik allerlei tracks gekregen. Een selectie hiervan heb ik aan elkaar gepuzzeld en dat gaf de onderstaande route. (rood en blauw = fietsen, grijs = varen)

Al met al hebben is het een gevarieerd reis geworden. Vanuit Kristiansand gaan we langs de toeristische zuidkust naar het oosten. Hier brengen veel Noren hun vakantie door. Vlak voor Oslo gaan we wat naar het noorden en dan westwaarts naar Bergen. Hierbij gaan we over het Mekka voor fietsers, de Rallarvegen. Die eindigt bij Flåm, het Mekka voor Chinezen en Japanners, maar wel aan het Sognefjord, een van de mooiste fjorden van Noorwegen.  
In Bergen verwachten we regen en dat is ook zo. Dat geeft niet want dan maken we het land mee als de Noren. We nemen de veerboot van Bergen naar Stavanger. Daar zoeken we mijn oud-collega Esther op. En dan via een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt, de Preikestolen, zijn we weer langzaam af naar het zuiden afgezakt.  
De pontjes die we onderweg willen nemen gaven ook wat hoofdpijn. Sommigen varen niet alle dagen en die ene keer dat ze dan varen, is het op een onmogelijke tijd. De route had niet altijd zoveel rek om dit op te vangen.

Al met al een 1300 kilometer in ruim vier weken. Zo weinig?! Ja, zo weinig. Want we worden ouder en zelfs met deze afstand zijn alle dagen nog goed gevuld.   We hebben genoten van de fotogenieke en lege landschappen. Een feest voor fotografen. Dit compenseerde een beetje het feit dat er onderweg minder te doen is dan bijvoorbeeld in Engeland.   Het was een pittige reis waarvan niet altijd zeker was dat we hem af zouden maken. In het zuiden was het klimmen zo vermoeiend dat we moedeloos werden. Bij Bergen en Stavanger was het weer zo slecht dat we het niet altijd meer zagen zitten. Uiteindelijk hebben we de route afgemaakt zoals gepland. En dat geeft een goed gevoel. Bij de laatste dag kun je lezen wat we van Noorwegen vonden. De conclusie verklap ik alvast: Het was weer fantastisch!

Op deze pagina krijg je een overzicht van de reisdagen. Hierop staan wat gegevens van de dag en kun je, per dag, een link vinden naar het reisverslag. Ook dit jaar verwijs ik naar de blogs die ik onderweg schrijf. Dit betekent wat heen-en-weer klikken, maar het scheelt mij ontzettend veel werk. Mocht je de tekst zonder plaatjes willen off-line lezen, dan kun je hier klikken  om een PDF bestand met alle verslagen te downloaden.

Om de GPS bestanden van onze route te downloaden kun je hier klikken. Het is een zip bestand met daarin een GPX en een GDB (Garmin) formaat. De bestanden bevatten de tracks, de campings en andere interessante informatie voor onderweg.

Daarnaast heb ik in een Excel file een reisschema gemaakt. Deze bevat de afstanden tussen de overnachtingen, de etappes en links naar campings en hostels.

Ook heb ik een eigen routeboekje met kaartjes en informatie gemaakt. Dit kun je hier downloaden. Het is een fors bestand van bijna 10 Mb, dus het downloaden kan even duren.

Zelf ben ik gek op cijfertjes en statistieken. Op deze pagina nog wat informatie over de etappes in grafieken.

En de tien mooiste foto's van de reis vind je op deze pagina.


Hans van der Veeke
November 2016

 

Om terug te gaan naar de fietssite van Hans, klik hier.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, schroom dan niet om me te mailen. Dit kan op het volgende adres:

Wellicht ten overvloede: Alle foto's en teksten op deze site zijn (c) 2016 van Hans van der Veeke, tenzij anders vermeld.
Mocht je wat willen gebruiken, overleg dan eerst met mij!