Fietsvakantie 2018
Oostenrijk - SloveniŽ - KroatiŽ - ItaliŽ - Oostenrijk

In 2018 wilden we eens wat anders dan de dingen die we gedaan hebben. Eens een keer naar een onbekend land, een land waar we nog niet geweest zijn. En mooi weer is ook altijd een bonus, dus we zochten naar het zuiden. Ik had goede berichten gehoord van SloveniŽ maar dat land is te klein om een hele fietsvakantie te besteden. Op zoek naar routes kwam ik de Midden-Europe route en de Salzburg-VenetiŽ route van Benjaminse tegen. Door hier delen van te gebruiken en zelf wat toe te voegen (een langere lus door SloveniŽ en de Parenza route) konden we een ronde maken door Oostenrijk, SloveniŽ, KroatiŽ en ItaliŽ, inclusief een leuk boottochtje van Porec naar VenetiŽ.

 Terugkijkend kunnen we zeggen dat het een fantastische tocht was. Op eerdere tochten zijn we ook door Oostenrijk gekomen maar toen hadden we vaak slecht weer. Nu we het een keer met mooi weer meemaken, blijkt dat het prachtig is daar tussen de bergen. En een goed ontwikkeld fietsnetwerk.  SloveniŽ is een plaatje, zeker als je door het Triglav National Park gaat. Ik dacht altijd dat het een arm land was, maar ik had het helemaal fout. Volledig West-Europees, vriendelijke mensen, je kunt betalen met de euro, heel veel natuur en Ljubljana is een hele gezellige stad.

KroatiŽ is wat minder ontwikkeld maar ook met een mooie natuur en cultuur. VenetiŽ was druk maar dat vergeet je snel als je door de prosecco gebieden fietst. Het is een lust voor het oog, rustig en landschappelijk interessant. En hoe dichter je naar Oostenrijk komt, des te mooier en beter de fietsroutes worden. We begonnen in Salzburg en na maand komen we daar weer aan. Moe ťn voldaan. Het was mooi.

Op deze pagina krijg je een overzicht van de reisdagen. Hierop staan wat gegevens van de dag en kun je, per dag, een link vinden naar het reisverslag. Ook dit jaar verwijs ik naar de blogs die ik onderweg schrijf. Dit betekent wat heen-en-weer klikken, maar het scheelt mij ontzettend veel werk. Mocht je de tekst zonder plaatjes willen off-line lezen, dan kun je hier klikken  om een PDF bestand met alle verslagen te downloaden.

Om de GPS bestanden van onze route te downloaden kun je hier klikken. Het is een zip bestand met daarin een GPX en een GDB (Garmin) formaat. De bestanden bevatten de tracks, de campings en andere interessante informatie voor onderweg.

Daarnaast heb ik in een Excel file een reisschema gemaakt. Deze bevat de afstanden tussen de overnachtingen, de etappes en links naar campings en hostels.

Bij de route heb ik gebruik gemaakt van onderstaande gidsjes. Daarnaast verzamel ik allerlei informatie van internet. Van deze samen maak ik een eigen routeboekjes met kaartjes, profielen en informatie gemaakt. Het is wel de versie zonder de kaartjes en informatie van Bejmaninse want die zijn copyright beschermd. Klik hier om deel 1 (Salzburg - Kranj), deel 2 (Kranj - Porec) en/of deel 3 (VenetiŽ - Salzburg) te downloaden.

Tenslotte, zelf ben ik gek op cijfertjes en statistieken. Op deze pagina nog wat informatie over de etappes in grafieken.

Hans van der Veeke
Maart 2019

 

Om terug te gaan naar de fietssite van Hans, klik hier.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, schroom dan niet om me te mailen. Dit kan op het volgende adres:

Wellicht ten overvloede: Alle foto's en teksten op deze site zijn (c) 2019 van Hans van der Veeke, tenzij anders vermeld.
Mocht je wat willen gebruiken, overleg dan eerst met mij!